top of page

Nagyerdei Pálinkaműhely - Alázat és szakmaiság

A pálinkakészítés egy nagyon összetett, precíz munka kezdve a gyümölcs kiválasztásától a lepárláson át a kész termék pihentetéséig. Egy olyan szakma, mely a sok évtizedes igénytelenség árnyékából kíván kilépni és elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. Én ehhez a törekvéshez kívánok csatlakozni, hogy a minÅ‘ségi pálinkafogyasztás minél szélesebb körben tudjon elterjedni. Fontosnak tartom, így a folyamatos fejlÅ‘dés érdekében  alkalmanként  pálinka versenyekre  járok, szakdolgozatokat  olvasok, pálinka  mesterekkel konzultálok és bírálóként számomra ismeretlen gyümölcsökkel ismerkedek. Ennek a szakmának a lényege az aromavadászat, tehát megtalálni a legízletesebb gyümölcsöt és annak vezéraromáit átemelni a végsÅ‘ termékbe.

Kedvenc és különleges gyümölcsök amik tökéletesek pálinkának:

szomolyai2.jpg

Szomolyai fekete cseresznye - Eredete az 1880-as évekig nyúlik vissza és legnagyobb mennyiségben az Eger melletti Szomolyán termesztik. Zamatos, szinte mézédes cseresznye fajta köszönhetÅ‘en a magas cukortartalmának. Pálinkájában megtalálhatóak egyaránt a virágos és a csokis, karamellás jegyek is egy kevés marcipánnal. ElsÅ‘re talán szokatlan lehet ez az ízkavalkád, de érdemes megkóstolni. 

Újfehértói fürtös meggy - Egy viszonylag fiatal fajta, amelyet DebrecentÅ‘l északra termesztenek. A gyümölcs nagyon finom, telt ízekkel rendelkezik, kiváló akár szörpnek, lekvárnak. A belÅ‘le készült pálinka rendkívül intenzív, hozza azt az igazi meggyes, fanyarkás, picit mandulás ízvilágot amire sokáig lehet emlékezni. Az egyik személyes kedvenc. 

meggy.jpg
szilva2.jpg

Besztercei szilva - Egy Å‘si magyar fajta, a beregi térség egyik legismertebb gyümölcse. IsmertetÅ‘ jele az apró megnyúlt forma, ízben pedig az a sokszínűség, amit nagyon kevés szilva tud csak. Ez a szilvapálinka mélyebb, lekvárosabb, enyhén fűszeres ízvilággal rendelkezik, egy megbízható és csodálatos alapanyag bármit is kívánunk belÅ‘le készíteni.

Magyar kajszibarack - Országosan szinte mindenhol, a belÅ‘le szelektált gönci magyar kajszi pedig BoldogkÅ‘váralja nagyobb vonzáskörzetében termesztett fajta. A fÅ‘zés technológiája nagyban befolyásolja hogy inkább virágosabb, könnyedebb vagy lekváros, teltebb ízvilágú végterméket kapunk. Bárhogy is, egy örök kedvenc a magyarok körében, az egyik legkedveltebb pálinka. 

barack.jpg
ribizli.jpg

Fekete ribizli - Más néven ribiszke, amit a gyógyászatban már évszázadok óta használnak, C-vitamin tartalma nagyon magas. Piros testvérénél erÅ‘teljesebb, intenzívebb aromájú, felhasználása igen sokrétű. Rendkívül megosztó párlat készül belÅ‘le, elÅ‘ször kóstolva vad és erÅ‘sen markáns ízekkel találkozhatunk amiben szokatlan módon megjelenik a bors, a menta és a citrusfélék.

Szabolcsi alma - A Magyarországon termesztett 200 fajta közül számos megtalálható Szabolcsban, amelyek igazán kiemelkedÅ‘ adottsággal bírnak. Frissen fogyasztva legtöbbjük édeskés, illatos így bármilyen feldolgozásra ajánlott. A szabolcsi almapálinka finoman gyümölcsös, zamatos és egy kicsit fűszeres. Könnyed fogyasztású, így elmondható, hogy egy jó választás lehet bárkinek.

alma_edited.jpg
szolo2.png

Muskotályos szÅ‘lÅ‘ - Lényegében egy gyűjtÅ‘név, amit az 1400-as évek óta használnak hazánkban az illatos, zamatos fehér szÅ‘lÅ‘kre. Legyen az Sárgamuskotály, Mátrai muskotály, Pölöskei muskotály vagy Irsai Olivér mindegyiket szeretjük frissen fogyasztva vagy akár bornak, pálinkának. Egy igazán gyümölcsös, parfümös, édeskés, könnyen fogyasztható termék.

Fekete szeder - Gyógyászati és élelmiszer ipari felhasználása régóta köztudott, viszont a városi ember számára talán egy kevésbé ismert gyümölcs. Magas C-vitamin tartalmú és egyes fajtái rendkívül édesek. Egy nagyon vagány, intenzív, karakteres bogyós párlat készül belÅ‘le, mely a kereskedelmi forgalomban is a ritkább tételek közé tartozik.

szeder.jpg
vilmos.jpg

Vilmos- és Piros Vilmoskörte - A sárga Angliából, míg piros "mutáns" változata Ausztráliából származik. Íz, illat, intenzitás, gyümölcsösség szempontjából egy csúcskategóriás fajta, így mind gyümölcslében, mind pedig pálinkában igen kedvelt. Nagyon harsány, nagyon illatos, keveredik benne a virágosság a fűszerességgel, egy igazán megnyerÅ‘ pálinka, aminek elkészítéséhez nagy gyakorlat szükséges.

Kökény - A Kárpát-medencében egy Å‘shonos bogyós "vad"gyümölcs, amely mindenhol megtalálható. Fanyarkás ízvilága miatt nyersen nem fogyasztják, lekvárnak, likÅ‘rnek viszont ideális. Nehezen begyűjthetÅ‘, kevés erjeszthetÅ‘ cukortartalma miatt kevesen fÅ‘znek belÅ‘le pálinkát, viszont íze semmihez sem fogható, egy nagyon komplex ízbomba, az egyik személyes kedvenc.

kokeny.jpg
csipke.jpg

Csipkebogyó - Egy másik Å‘shonos faj. Rendkívül magas vitamin tartalma miatt gyógyászati felhasználása igen széles. Ezen túlmenÅ‘en a belÅ‘le készült lekvár, szörp, vagy tea szinte minden háztartásban megtalálható. Pálinkát nagyon ritkán készítenek belÅ‘le, kóstolva egy nagyon összetett, eddig nem ismert ízvilág elevenedik meg, benne mazsolás, étcsokis, diós karakterekkel. Nem mindennapi...

Birs - Ázsiából származó, 4000 éves gyümölcs, aminek 15 fajtáját ismerik szélesebb körben. Húsa kemény, ízre fanyarkás így frissen nem fogyasztják, inkább kompót, lekvár valamint birsalmasajt készül belÅ‘le. Nehezen feldolgozható, tisztítása körülményes, cefréjének elkészítése igazi művészet, így a belÅ‘le készült pálinka egy valódi szakmai mérce. Komplex, citrusos, kompótos. A kedvenc tétel.

birs.jpg

FertÅ‘di málna - Csúcskategóriás gyümölcs, a belÅ‘le készült pálinka az egyik legkülönlegesebb. Édeskés, zamatos, parfümös illata majd íze azonnal magával ragadja a fogyasztót. Hazánkban már csak nagyon kis területen termesztik, a betakarítása költséges, a cefréje pedig hamar romlik és igen kicsi a kihozatala. Egy ilyen tételt kóstolni egy különleges pillanat, egy gasztronómiai élmény.

tn4-palinka.jpg
bottom of page