top of page

Nagyerdei Pálinkaműhely - Alázat és szakmaiság

A pálinkakészítés egy nagyon összetett, precíz munka kezdve a gyümölcs kiválasztásától a lepárláson át a kész termék pihentetéséig. Egy olyan szakma, mely a sok évtizedes igénytelenség árnyékából kíván kilépni és elfoglalni méltó helyét a magyar gasztronómiában. Én ehhez a törekvéshez kívánok csatlakozni, hogy a minőségi pálinkafogyasztás minél szélesebb körben tudjon elterjedni. Fontosnak tartom, hogy a folyamatos fejlődés érdekében termékeimről hiteles és szakmai véleményt kapjak, ezért rendszeresen nevezem őket Magyarország két elit versenyére; az ongai Quintessence és a perkátai Scientia pálinka versenyekre. A gyümölcsválaszték:

szomolyai2.jpg

Szomolyai fekete cseresznye - Eredete az 1880-as évekig nyúlik vissza és legnagyobb mennyiségben az Eger melletti Szomolyán termesztik. Zamatos, szinte mézédes cseresznye fajta köszönhetően a magas cukortartalmának. Pálinkájában megtalálhatóak egyaránt a virágos és a csokis, karamellás jegyek is egy kevés marcipánnal. Elsőre talán szokatlan lehet ez az ízkavalkád, de érdemes megkóstolni. 

Újfehértói fürtös meggy - Egy viszonylag fiatal fajta, amelyet Debrecentől északra termesztenek. A gyümölcs nagyon finom, telt ízekkel rendelkezik, kiváló akár szörpnek, lekvárnak. A belőle készült pálinka rendkívül intenzív, hozza azt az igazi meggyes, fanyarkás, picit mandulás ízvilágot amire sokáig lehet emlékezni. Az egyik személyes kedvenc. 

meggy.jpg
szilva2.jpg

Besztercei szilva - Egy ősi magyar fajta, a beregi térség egyik legismertebb gyümölcse. Ismertető jele az apró megnyúlt forma, ízben pedig az a sokszínűség, amit nagyon kevés szilva tud csak. Ez a szilvapálinka mélyebb, lekvárosabb, enyhén fűszeres ízvilággal rendelkezik, egy megbízható és csodálatos alapanyag bármit is kívánunk belőle készíteni.

Gönci magyar kajszibarack - A magyar kajsziból szelektált, Boldogkőváralja nagyobb vonzáskörzetében termesztett fajta. Az a gyümölcs amit talán mindenki szeret és igaz ez a pálinkájára is. A főzés technológiája nagyban befolyásolja hogy inkább virágosabb, könnyedebb vagy lekváros, teltebb ízvilágú végterméket kapunk. Bárhogy is, egy örök kedvenc a magyarok körében. 

barack.jpg
ribizli.jpg

Fekete ribizli - Más néven ribiszke, amit a gyógyászatban már évszázadok óta használnak, C-vitamin tartalma nagyon magas. Piros testvérénél erőteljesebb, intenzívebb aromájú, felhasználása igen sokrétű. Rendkívül megosztó párlat készül belőle, először kóstolva vad és erősen markáns ízekkel találkozhatunk amiben szokatlan módon megjelenik a bors, a menta és a citrusfélék.

Szabolcsi Pinova alma - A Magyarországon termesztett 200 fajta közül egy szabolcsi klasszikus, amellyel sokat találkoztunk az általános iskolában. Frissen fogyasztva édeskés, illatos így bármilyen feldolgozásra ajánlott. Pálinkája is hasonlóan gyümölcsös, egy igazán virágos és könnyed fogyasztású így elmondható, hogy egy jó választás lehet bárkinek.

alma_edited.jpg
szolo2.png

Muskotályos szőlő - Lényegében egy gyűjtőnév, amit az 1400-as évek óta használnak hazánkban az illatos, zamatos fehér szőlőkre. Legyen az Sárgamuskotály, Mátrai muskotály, Pölöskei muskotály vagy Irsai Olivér mindegyiket szeretjük frissen fogyasztva vagy akár bornak, pálinkának. Egy igazán gyümölcsös, parfümös, édeskés, könnyen fogyasztható termék.

Fekete szeder - Gyógyászati és élelmiszer ipari felhasználása régóta köztudott, viszont a városi ember számára talán egy kevésbé ismert gyümölcs. Magas C-vitamin tartalmú és egyes fajtái rendkívül édesek. Egy nagyon vagány, intenzív, karakteres bogyós párlat készül belőle, mely a kereskedelmi forgalomban is a ritkább tételek közé tartozik.

szeder.jpg
vilmos.jpg

Vilmos- és Piros Vilmoskörte - A sárga Angliából, míg piros "mutáns" változata Ausztráliából származik. Íz, illat, intenzitás, gyümölcsösség szempontjából egy csúcskategóriás fajta, így mind gyümölcslében, mind pedig pálinkában igen kedvelt. Nagyon harsány, nagyon illatos, keveredik benne a virágosság a fűszerességgel, egy igazán megnyerő pálinka, aminek elkészítéséhez nagy gyakorlat szükséges.

Kökény - A Kárpát-medencében egy őshonos bogyós "vad"gyümölcs, amely mindenhol megtalálható. Fanyarkás ízvilága miatt nyersen nem fogyasztják, lekvárnak, likőrnek viszont ideális. Nehezen begyűjthető, kevés erjeszthető cukortartalma miatt kevesen főznek belőle pálinkát, viszont íze semmihez sem fogható, egy nagyon komplex ízbomba, az egyik személyes kedvenc.

kokeny.jpg
csipke.jpg

Csipkebogyó - Egy másik őshonos faj. Rendkívül magas vitamin tartalma miatt gyógyászati felhasználása igen széles. Ezen túlmenően a belőle készült lekvár, szörp, vagy tea szinte minden háztartásban megtalálható. Pálinkát nagyon ritkán készítenek belőle, kóstolva egy nagyon összetett, eddig nem ismert ízvilág elevenedik meg, benne mazsolás, étcsokis, diós karakterekkel. Nem mindennapi...

Birs - Ázsiából származó, 4000 éves gyümölcs, aminek 15 fajtáját ismerik szélesebb körben. Húsa kemény, ízre fanyarkás így frissen nem fogyasztják, inkább kompót, lekvár valamint birsalmasajt készül belőle. Nehezen feldolgozható, tisztítása körülményes, cefréjének elkészítése igazi művészet, így a belőle készült pálinka egy valódi szakmai mérce. Komplex, citrusos, kompótos. A kedvenc tétel.

birs.jpg
tn4-palinka.jpg
bottom of page